2014-05-28 22:37:27 Szparagi to ponad 90 procent wody, mają tylko około 20 kalorii na 100 g. Oprócz kwasu szparagowego, szparagi zawierają również sole potasu, fosforu, i olejki eteryczne, które mają działanie moczopędne i stymulują czynność nerek. Zawierają również wiele witamin: A, B1, B2, C, E i kwas foliowy.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
mała kostka twardego sera żółtego (ok. 10dag)
makaron typu tagliatelle
sok z ¼ cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na 2-3cm kawałki, główki odłóż. Szparagi (bez główek) wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok.5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmij szparagi a do wody (tej od szparagów) wrzuć makaron i gotuj do miękkości jaką lubisz. Na ok. minutę przed końcem gotowania wrzuć do makaronu główki szparagów. Odcedź.
Do miksera wrzuć ugotowane szparagi (bez główek), pietruszkę, ser, kostkę czosnek, oliwę, sok z cytryny – wszystko zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż makaron z główkami szparagów i polej pesto. Można też makaron wymieszać z pesto w garnku. Każdy może wybrać swoją metodę podania – elegancką lub swojską.
Smacznego!
|