2013-09-26 13:52:15 Na targach i w sklepach pojawiły się dorodne, pękate, w pięknych kolorach jesieni - dynie. Przypominamy o ich zaletach, zachęcając by pojawiły się w codziennym jadłospisie.
Dynia obfituje w witaminy i sole mineralne. Miąższ zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę.
Składniki na krem z dyni:
1/4 średniej dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu
gałka muszkatołowa
pieprz
oliwa z oliwek
garść ziaren słonecznika
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skóry, patroszymy środek z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie podsmażamy je na oliwie z oliwek. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion tak, aby przykryć dynię, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok.20 min). Kolejno miksujemy zupę. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni.
Smacznego!
|